Olympiavoittaja Oskari Frimanin haudalla

Venäjällä suomalaisen paini-insinöörin haudalle uusi muistokivi

Viipurin Voimailijoiden Oskar Frimanin muistoa kunnioitetaan Viipurissa

ViipurilaOscar Friman VVinen urheiluseuraväki ja Viipurin kaupunki pystyttivät kesällä uuden hautakiven painin kaksinkertaisen olympiavoittaja Oskar Frimanin haudalle Viipurin Sorvalin hautausmaalle. Tieto tästä Suomeen ja Viipurin Voimailijoiden seurajohdolle välittyi Karjalan Sanomien uutisoimana. Lehden vastaanottajana toimi seuran nykyinen puheenjohtaja Petri Toivola.

Viipurin Voimailijat seura järjesti 9. – 10.8.2013 muistotilaisuusmatkan Viipurin. Sorvalin hautausmaalla Frimanin haudalle laskettiin VV:n, Frimanin suvun ja Painiliiton kukkalaitteet. Suomen Olympiakomitean ja Olympiavoittajien yhdistyksen puolesta kukkalaitteen ja olympiarenkaat haudalle toimitti Olympiavoittajien yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Ukkola.

Uuden, kookkaan ja komean hautakiven pystyttämishankkeen alkuunpanijana on toiminut yli kahdentuhannen jäsenen viipurilaisen Favorit seuran judotaustainen pääomistaja Sergei Vitsko. Muistokivihanke on toteutettu yhteistyössä Viipurin kaupungin kanssa. Hämmästyttävää tässä suomalaisen painijan muiston kunnioittamisessa on se, että hankkeen takana ovat olleet pelkästään venäläiset ja se, että Viipurin Voimailijat painiseuran Helsinkiin siirtymisen jälkeen kaupungissa ei ole ollut kreikkalais-roomalaisen eikä myöskään vapaapainin toimintaa. Komeaa on myös se, että kiveen on laitettu seuralta mitään kysymättä  Viipurin Voimailijat painiseuran perinteinen logo, myhäili asiasta silminnähden tyytyväisenä pj. Petri Toivola.

 Ponnahduslautana hankkeessa on ollut nuoren venäläisen historioitsija Julia Moshnikin tutkimustyö, mikä kohdentui Oskar Frimannin elämään ja painijan uraan. Lisäksi asian käynnistymistä on tuntuvasti varmaankin vauhdittanut Oskar Frimanin elämästä kertova Ylen Urheilun tuottama, Arto Terosen ja Jouko Vuolteen toimittaman Kiveen Hakatut paini-insinööri Oskar Friman -jakson valmistelutyö. Tämä jakso on ensimmäisen kerran kuultu radioaalloilla 20.6.2011 ja on kuultavissa netissä Yle Areenassa yhä edelleen.

Oscar Friman hauta

Sorvalin todella huonossa kunnossa oleva suomalaisten hautausmaa sijaitsee lähellä Viipurin keskustaa, aivan päätien varrella, Suomesta ajettaessa tien vasemmalla puolella. Hautakivi näkyy tielle niin komeasti, että se tulee varmaankin olemaan tulevina vuosina suomalaisille matkaajille yksi Viipurin nähtävyyksistä. Kadehdittavan komeaa hautakivessä on se, että siinä lukee sekä Venäjäksi että myös Suomeksi: ”painin kaksinkertainen olympiavoittaja”, haikaili painimolskeilla kaiken saavuttanut olympiavoittaja Pertti Ukkola. Ja keskustelun päätteeksi täräytti pertsamaiseen tyyliin suupieli virneessä, -toivottavasti minun hautakivessä ei tule lukemaan: yksinkertainen olympiavoittaja.

Elokuisella matkalla oli mukana 17 henkilöä, heidän joukossa oli viisi Frimanin suvun edustajaa. On hienoa, että viipurilaiset ovat pystyttäneet komean hautakiven Oskin haudalle, totesi matkalla mukana ollut Oskarin nuorimman veljen poika Olli Friman. Toki me olemme jotain tienneet 80 vuotta sitten kuolleesta Oskarista, hän ollut meidän silmissä urheilusta puhuttaessa suvun kirkkain tähti, jatkoi 55-vuotias Friman. Tälle matkalle valmistautuminen ja mukana oleminen on lisännyt kyllä tuntuvasti tietämystä isän vanhimmasta veljestä. Ja uskon myös, että tämä todella hieno matka tulee lisäämään suvun väen välisiä yhteydenottoja tulevina aikoina, tiivisti matkan päätteeksi Olli Friman. Hänen isä varkautelainen ja painitaustan omaava Einari Friman toimi 50 – 60 luvuilla 12 vuotta Suomen Olympiakomitean hallituksessa ja toimi 1956 Melbournen olympialaisissa Suomen joukkueen neljä henkisessä terävimmässä johdossa yleishuoltajana.

Viipurin matkan aikana selvisi myös se, että VV-seuran kirjallista aineistoa löytyy jonkin verran arkistoituna Viipurista, näiden kopioiden kuten myös Julia Moshnikin tutkimustyön saamisesta sovittiin venäläisten kanssa onnistuneen matkan aikana. Viipurin Voimailijoiden varapuheenjohtaja Veli-Matti Suominen otti haasteekseen myös sen, että miten VV:n omistaman talon tontin omistus tultaisiin saamaan takaisin nykyään Helsingissä toimivalle seuralle.

Lähiaikoina Viipurin Voimailijat painiseuran uutena historiahaasteena tulee varmaankin olemaan myös Suomessa Kärkölään haudatun kaksinkertaisen olympiavoittaja Emi Väreen todella ränsistyneen hautakiven kunnostaminen.

Teksti ja kuvat:

Hannu Kiminkinen
0500 279926
hannu.kiminkinen@co.inet.fi

Kiveen hakatut Oskar Friman
http://areena.yle.fi/radio/1288734

Haluatko painia?
  • Suomi
  • English
  • Haluatko painia?

    X

    Menu

    X