Olympiakomitea: Liikunnan ja urheilun rajoitukset purettava – sulkutilan vahingot korvattava

Olympiakomitean tiedote 27.1.2022

Suomen Olympiakomitea vetoaa hallitukseen, että liikuntaan ja urheiluun kohdistuvista rajoituksista luovuttaisiin. Pääministeri Sanna Marin kirjoitti tiistaina Twitterissä, että matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa. Myös monet ministerit ilmaisivat tukensa liikunnan rajoitusten keventämiselle.

– Liikunnan rajoituksia on perusteltua keventää mahdollisimman pian. Harrastamisen rajoittamisella on pitkäaikaisia haittoja suomalaisten fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Nyt on aika avata myös sisäliikuntatilat. Liikuntayhteisö on vahvasti sitoutunut ja osaa järjestää toimintaa terveysturvallisesti, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Olympiakomitea esittää liikunnalle ja urheilulle koronatukipakettia seuraavaan lisätalousarvioon. Koronarajoituksilla on ollut mittavat taloudelliset vaikutukset liikunnalle ja urheilulle. Tukea tarvitsevat erityisesti liikunta- ja urheiluseurat sekä taloudellisia menetyksiä kohdanneet tapahtumien järjestäjät ja liikunta-alan yritykset.

– Koronarajoituksilla on ollut suuri inhimillinen ja taloudellinen hintalappu. Liikunta on huomioitava seuraavassa lisätalousarviossa. Seurat, liikunta-alan yritykset ja joukkuelajien sarjat ovat kokeneet koronakurimuksessa kovia. Seuroilla on valtava merkitys koronakriisin jälkihoidossa, kun pyrimme saamaan toiminnasta pudonneet lapset ja nuoret takaisin mukaan, muistuttaa Salonen.

Liikuntayhteisössä on arvioitu, että sulkutilasta ja pitkittyneistä rajoituksista johtuen tarve on vähintään yhtä suurelle tukipaketille kuin viimeksi. Edellisestä liikunnan koronatukipaketista päätettiin viime vuoden huhtikuussa ja sen suuruus oli 18,5 miljoonaa euroa. Sen jälkeen koronarajoitukset ovat jatkuneet useita kuukausia.

– Toivomme, että hallitus kuulee liikunnan ja urheilun hädän. Kyse ei ole ainoastaan kymmenistä tuhansista työpaikoista, vaan ennen kaikkea suomalaisten hyvinvoinnista sekä satojen miljoonien eurojen arvoisesta vapaaehtoistyön kulttuurista. Suomella ei ole varaa seurojen kaatumiseen, korostaa Salonen.

Ruotsin hallitus päätti viime viikolla lisätuesta liikunnalle. Tukea lisättiin 40 miljoonaa kruunua jo aiemmin vuoden 2022 talousarvioon myönnetyn 400 miljoonan kruunun tukipaketin päälle.

Haluatko painia?
  • Suomi
  • English
  • Haluatko painia?

    X

    Menu

    X