Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tukipäätökset vuodelle 2020. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 970 940 euroa.
Kesälajeissa on alkamassa kuluvan olympiadin viimeinen vuosi. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on kuluneen syksyn aikana valmistellut yhdessä kesälajien kanssa huippu-urheilusuunnitelmia vuodelle 2020. Suunnitelmien toteuttamiseksi lajeille jaettiin tehostamistukea kaikkiaan lähes neljä miljoonaa euroa.
Nyt tehdyt tukipäätökset tehtiin Tokion kesäkisoihin ulottuvien huippu-urheilun strategisten tavoitteiden suunnassa. Samalla Olympiakomitean toiminnassa valmistaudutaan kuitenkin jo uuteen strategiakauteen, joka ulottuu vuodesta 2020 vuoteen 2024 asti.
– Valmistaudumme jo uuden strategian mukaiseen toimintaan, mutta Tokion paralympialaisiin saakka tavoittelemme tiiviisti tälle olympiadille asetettua kymmenen olympia- ja kymmenen paralympiamitalin tavoitetta. Tavoitteesta puuttuu PyeongChangin talvikisojen jälkeen neljä olympia- ja seitsemän paralympiamitalia. Yhtenä tavoitteena ollut pyrkimys saada joukkuepeli Tokioon on jo käynyt mahdottomaksi, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki pohjustaa.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olympialajeissa pyrimme nyt tehdyillä tukipäätöksillä varmistamaan menestyspotentiaalisimmille urheilijoillemme optimaalisen valmentautumisen kohti Olympialaisia. Meillä ei ole mahdollisuutta tarjota tällaista resurssia kovin laajalle joukolle, mutta terävimmälle kärjelle olemme yhteistyössä lajiliittojen kanssa luoneet kilpailukykyisen mahdollisuuden valmistautua Tokioon.
Kesälajien kehitys- ja tukiprosessiin ilmoittautui tänä syksynä 38 lajia. Huippu-urheiluyksikön tukiohjelmiin näistä lajeista ylsi 23 lajia, joista 18 on olympialajeja. Paralympialajeista tukiohjelmiin sijoittuu 12 lajia. Lisäksi yhdeksässä olympia- ja yhdessä paralympialajissa on yksittäisiä kansainvälisen tason urheilijoita, joiden valmentautumista tehostetaan.
Huippu-urheiluyksikkö lanseerasi nykyisen kaltaisen lajien kehitys- ja tukiprosessin syksyllä 2017. Yleishuomiona Lehtimäki näkee, että lajien toiminta on koko ajan kehittynyt uudistuksen alusta alkaen.
– Lajien huippu-urheilusuunnitelmat ovat tarkentuneet ja konkretisoituneet. Yhdessä lajien kanssa sovitut asiat ovat nytkähtäneet eteenpäin, ja yhteinen huippu-urheilukielemme on vahvistunut. Myös kyky tunnistaa kansainväliselle huipulle tähtäävän valmentautumisen laatuvaatimukset on parantunut, Lehtimäki sanoo.
– Lajitapaamisia oli syksyn aikana yli 40, ja voi sanoa, että lähes jokaisen jälkeen vahvistui tunne lajiliittojen tekemisen laadun parantumisesta ja sen kohdentumisesta paremmin huippu-urheilutuloksen vahvistamiseksi.
Nuorten urheilijoiden auttamiseksi nuorisomenestyjistä yleisen sarjan kansainväliselle huipulle on haettu ratkaisuja akatemia- ja valmennuskeskuspinnan vahvistamisesta etenkin kuudessa valitussa keskuksessa: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuortaneella ja Vuokatti-Rukan akatemiaympäristössä, jossa on aloittanut toimintansa lumilajien Olympiavalmennuskeskus.
– Olemme hakeneet rakenteellisia ratkaisuja nuorten urheilijoiden polun tukemiseksi – ja samalla edellyttäneet lajeilta yhä selkeämpiä keskittämisratkaisuja niiden pohjalta. Nämä toimenpiteet eivät välttämättä näy vielä mitalisarakkeessa Tokiossa, mutta niiden tarkoitus on taata paremmat menestysedellytykset pidemmällä aikavälillä, Lehtimäki valaisee.
Tänään julkaistut kesälajien tukipäätökset ovat vain yksi osa huippu-urheilutukien kokonaisuutta. Alkuvuodesta 2020 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat. Talvilajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran keväällä 2020. Kesälajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta jälleen syksyllä 2020.