Suomen joukkue painin MM-kisoihin nimetty

Suomen Painiliitto on valinnut seuraavan joukkueen aikuisten MM-kilpailuihin, jotka järjestetään 16.-24.9.2023 Belgradissa, Serbiassa:

Kreikkalais-roomalainen paini (sarjan kilpailupäivät suluissa):
77 kg: Jonni Sarkkinen, Harjun Woima Jyväskylä (to-pe 21.-22.9.)
82 kg:Artem Shapovalov, Koovee (Tampere) (to-pe 21.-22.9.)
87 kg: Toni Metsomäki, Ilmajoen Kisailijat (la-su 23.-24.9.)
97 kg: Arvi Savolainen, Lahden Ahkera (pe-la 22.-23.9.)
130 kg: Elias Kuosmanen, Helsingin Haka (to-pe 21.-22.9.)

Valmentajat: Juha Lappalainen, Veli-Karri Suominen ja Marko Yli-Hannuksela
Lääkäri: Rauno Elokiuru
Hieroja: Jani Hermansson

Tuomari: Joonas Hietala (UWW:n nimeämä)

Suomen MM-joukkueen esittely (6.9.2023)

Suomen MM-joukkue:

77 kg Jonni Sarkkinen, Harjun Woima Jyväskylä

82 kg Artem Shapovalov, Koovee

87 kg Toni Metsomäki, Ilmajoen Kisailijat

97 kg Arvi Savolainen, Lahden Ahkera

130 kg Elias Kuosmanen, Helsingin Haka

Juha Lappalainen, valmentaja

Marko Yli-Hannuksela, valmentaja

Veli-Karri Suominen, valmentaja

Pasi Sarkkinen, joukkueen johtaja

Kuvat: Merja Lintala

***

Painin MM-joukkueeseen muutos (24.8.2023)

Suomen MM-joukkueeseen 67 kg valittu Elmer Mattila (Koovee) joutuu luopumaan kisapaikastaan. Syynä on viime viikolla tapahtunut sairastuminen, josta toipuminen kestää liian kauan MM-kisoja ajatellen. Painin MM-kisat käydään Belgradissa Serbiassa 16.–24.9. ja arvomitalien lisäksi siellä jaetaan viisi olympiapaikkaa jokaisessa olympiapainoluokassa.

Suomella on klassisessa (kr.room.) painimuodossa MM-kisoissa viisi paikkaa. Uutena edustajana Suomen joukkueeseen nimettiin Mattilan seurakaveri Artem Shapovalov (82 kg). Rohkeasti painiva Shapovalov vakuutti valitsijat otteillaan puolitoista viikkoa sitten Grand Prix of Germany turnauksessa Dortmundissa. Heti MM-kisojen jälkeen 26-vuotta täyttävä tamperelainen edustaa nyt ensimmäistä kertaa Suomea arvokilpailussa. Shapovalov liittyy mukaan Suomen joukkueeseen, joka viimeistelee MM-kuntoaan noin 20 maan yhteisellä valmennusleirillä Kuortaneella 28.8.–6.9.

Olympiavalmentaja Juha Lappalainen: ”Mattilan sairastuminen on takaisku joukkueelle, mutta tärkeintä on, että mies tulee kuntoon. Valitsimme tilalle Shapovalovin, joka osoitti Saksan turnauksessa pystyvänsä haastamaan ja jopa voittaman sarjan top 10 painijoita maailmassa. Vaikka sarja 82 kg ei ole olympialaisten ohjelmassa, niin siinäkin mitellään MM-mitaleista huikean korkealla tasolla.”

Lisätietoja:
Valmennusvaliokunnan pj. Marko Korpela (040 5559 981)
Olympiavalmentaja Juha Lappalainen (044 3030 273)

***

Suomen Painiliiton tiedote 16.8.2023:

Suomen joukkue painin MM-kisoihin – Savolainen ja Kuosmanen johtotähtinä

Suomen Painiliitto on valinnut joukkueen painin MM-kilpailuihin, jotka järjestetään 16.-24.9.2023 Belgradissa, Serbiassa. Kisoissa on MM-mitalien lisäksi jaossa ensimmäiset maapaikat Pariisin 2024 Olympialaisiin. Suomen joukkueeseen kuuluu viisi kreikkalais-roomalaisen painin edustajaa, jotka kaikki painivat olympiasarjoissa. Miesten vapaapainiin ja naisten painiin Suomen Painiliitto ei lähetetä urheilijoita.

Painiliitto on asettanut tavoitteeksi MM-kisoista mitalin ja tästä ensimmäisestä olympiakarsintavaiheesta 1-2 olympiapaikka. Suurimmat odotukset MM-kisoissa kohdistuvat aikaisemminkin menestyneeseen isojen sarjojen kaksikkoon. Sarjassa 97 kg Suomea edustaa Tokion Olympialaisten vitonen ja EM-hopeamitalisti Arvi Savolainen. Lahden Ahkeran mies on toipunut vuoden takaisesta rannevammasta ja -operaatiosta sekä talvella tulleesta kylkivammasta hyvin ja lähtee nälkäisenä ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihin. Lokakuussa 25 vuotta täyttävän Savolaisen meriitit nuorten arvokisoista ovat vakuuttavia, maailmanmestaruudet löytyvät niin U20 kuin U23 ikäluokasta.

Sarjassa 130 kg edustuspaikan Suomen MM-joukkueessa lunasti Tokiossakin kilpaillut (16. sija) Elias Kuosmanen, joka menestyi kesän kansainvälisissä turnauksissa lupaavasti ja lisäksi voitti kahdesti kovan kotimaisen vastustajansa Konsta Mäenpään. Pian 28-vuotias Helsingin Hakan edustaja on Tokion Olympialaisten jälkeen saanut roimasti voimaa lisää ja on nyt selvästi valmiimpi ”raskaaseen sarjaan”. Kuosmanen on kaksinkertainen EM-pronssimitalisti sarjaa alempaa (97 kg).

Olympiavalmentaja Juha Lappalainen näkee tilanteen tulleen jo tutuksi: ”Viime vuosina suurimmat menestysodotukset ovat kohdistuneet krekon raskaimpiin painoluokkiin. Arvi on osoittanut jo useaan otteeseen, että terveenä urheillessa hän kuuluu sarjan eliittiin. Viimeinen vuosi on ollut haastava, mutta nyt pahemmilta takaiskuilta on vältytty. Elias on raskaassa sarjassa noussut askel askeleelta kohti kansainvälistä huippua, ja kotimaasta löytyvä kirittäjä on varmasti tehostanut toimintaa. Eliaksen vahvuudet ovat edelleen nopeudessa ja taktisessa osaamisessa. Tässä joukkueen ”vahvat oksat”, mutta jokaiselta odotetaan onnistunutta suoritusta.

Muut Suomen edustajat ovat Koovee Tampereen 24-vuotias Elmer Mattila sarjassa 67 kg, keväällä U23 EM-kultaa voittanut Harjun Woima Jyväskylän 21-vuotias Jonni Sarkkinen sarjassa 77 kg ja lähes neljän vuoden tauon jälkeen edustustehtäviin palaava Ilmajoen Kisailijoiden syyskuussa 26 vuotta täyttävä lääketieteen opiskelija Toni Metsomäki sarjassa 87 kg.

Juha Lappalainen: ”Elmer alkaa olla jo rutinoinut ottelija, joka parhaimmillaan haastaa tiukasti sarjan kärkipainijoita. Hänen vahvuutenaan on hyvä kestävyys ja onnistuessaan hän on myös vahva takavyön nostaja. Iso onnistuminen arvokisoissa vielä puuttuu, mutta olisiko nyt läpimurron paikka? Jonni nousi kesän turnauksien onnistumisilla MM-joukkueeseen ja on ensikertalainen näissä miesten arvokisakuvioissa. Nuorten sarjoista kokemusta on kuitenkin hyvin ja muutamat makea otteluvoitot kesän turnauksissa varmasti nostivat itseluottamusta. Odotan häneltä ennakkoluulotonta painia omilla vahvuuksilla. Toni on mielenkiintoinen ”comeback” arvokisoihin. Panostaminen lääketieteen opintoihin katkaisi nuorten sarjoissa erinomaista menestystä tuoneen uran, mutta onneksi mies ei kuitenkaan lopettanut harjoittelua. Jossain syvällä kyti halu vielä panostaa huippu-urheiluun ja kokeilla mihin rahkeet riittävät. Suoritukset Saksan GP:ssä olivat lupauksia antavia.”

Yhdeksän päivää kestävät MM-kilpailut Belgradissa käynnistyvät lauantaina 16.9. miesten vapaapainilla ja jatkuvat naisten painilla. Kreikkalais-roomalaisen eli klassisen painin kisapäivät ovat torstai-sunnuntai (21.–24.9.). Suomalaispainijoista Sarkkisen ja Kuosmasen sarjat 77 ja 130 kg käynnistyvät torstaina 21.9., Savolaisen sarja 97 kg perjantaina 22.9. ja Mattilan sekä Metsomäen sarjat 67 ja 87 kg lauantaina 23.9. Kunkin sarjan ensimmäisenä kisapäivänä ratkaistaan finaaliin eteneminen ja toisena kisapäivänä mitaleiden kohtalo.

MM-kisoista viisi (5) parasta urheilijaa lunastaa maapaikan Pariisin ensi vuoden Olympialaisiin. Mitaliotteluiden jälkeen Belgradin molskilla kilpaillaan vielä jännittävät ylimääräiset ottelut, jossa kohtaavat kaksi pronssiottelun hävinnyttä urheilijaa. ”Oljenkorsifinaalin” voittajalle on palkintona arvokas maapaikka Pariisin Olympialaisiin. Olympiapaikkojen metsästys jatkuu keväällä, jolloin ensin on ohjelmassa maaosien karsintaturnaukset maalis-huhtikuussa ja viimeiset paikat jaetaan maailman karsintaturnauksessa toukokuussa.

Suomen joukkue painin MM-kilpailuihin 16.–24.9.2023 Belgradissa:

Kreikkalais-roomalainen paini:
67 kg: Elmer Mattila, Koovee Tampere
77 kg: Jonni Sarkkinen, Harjun Woima Jyväskylä
87 kg: Toni Metsomäki, Ilmajoen Kisailijat
97 kg: Arvi Savolainen, Lahden Ahkera
130 kg: Elias Kuosmanen, Helsingin Haka

Valmentajat: Juha Lappalainen, Veli-Karri Suominen ja Marko Yli-Hannuksela

Suomen joukkue on parhaillaan kansainvälisellä valmistautumisleirillä Saksassa Hennefin valmennuskeskuksessa.

Lisätietoa: toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen (0503600036)

Haluatko painia?
  • Suomi
  • English
  • Haluatko painia?

    X

    Menu

    X