Vuoden 2019 sotilasurheilija on Elias Kuosmanen ja varusmiesurheilija Arvi Savolainen

16.1.2020 / Tiedote
(kuvat: Puolustusvoimat/Mari Ukkonen)

Puolustusvoimien urheilukoulun liikunta-aliupseeri, kersantti Elias Kuosmanen on valittu vuoden sotilasurheilijaksi. Kuosmasen lisäksi Säätytalolla 16. tammikuuta 2020 järjestetyssä tilaisuudessa palkittiin vuoden 2019 varusmiesurheilija ja sotilasvalmentaja sekä vuoden 2019 sotilasliikuttaja ja muita sotilasurheilumenestyjiä.

Kersantti Elias Kuosmanen voitti viime vuonna painin EM-pronssia 97 kg. -sarjassa Romanian Bukarestissa. EM-pronssin lisäksi syyskuussa MM-kisoissakin otelleen Kuosmasen kausi sai hienon päätöksen sotilaiden maailmankisoissa Kiinan Wuhanissa, jossa hän taisteli loppuottelussa hallitsevaa maailmanmestaria vastaan, saaden hopeamitalin.

Kaartin jääkärirykmentissä Urheilukoulussa liikunta-aliupseerina työskentelevä kersantti Kuosmanen oli tyytyväinen viime vuoteen ja on siten myös otettu saamastaan vuoden sotilasurheilijan tittelistä.

– Olen kiitollinen saamastani vuoden sotilasurheilijan maininnasta. Viime vuosi oli tosi hieno urheiluvuosi EM-pronssin myötä ja syksyllä MM-kisoissakin oli hyvät kisat, mutta jäin valitettavasti 11., enkä saanut olympiapaikkaa. Vuosi kruunautui kuitenkin sotilaiden maailmankisoihin Kiinassa, joka oli yksi urani hienoimpia kokemuksia. Siellä oli tosi hienot kisat ja ne meni oikein hyvin, voitin hopeaa. Otin maailmanmestarin kanssa tiukan finaalin, jonka hävisin 1-2. Sieltä jäi oikein hyviä ja lämpimiä muistoja, Kuosmanen kertaa päättynyttä urheiluvuotta.

Tänä vuonna Kuosmasella on tavoitteena päästä olympialaisiin. Tällä viikolla hän sijoittui Rooman kansainvälisen painiturnauksen 97-kiloisten sarjassa viidenneksi ja otti tärkeän voiton puolivälierässä, joka mahdollisesti toi myös paikan maaliskuussa käytävään olympiakarsintaturnaukseen.

Vuoden varusmiesurheilijaksi valittiin syyskuussa Puolustusvoimien urheilukoulusta vänrikkinä kotiutunut ja tammikuussa Kaartin jääkärirykmentissä Urheilukoulun liikunta-aliupseerina aloittanut kersantti Arvi Savolainen. Savolaisen laji on paini, jossa hän voitti varusmiespalveluksensa aikana nuorten EM-kultaa U23-sarjassa, yleisen sarjan Suomen mestaruuden ja hävisi vain yhden ottelun varsinaisissa painiturnauksissa. Heti kotiutumisensa jälkeen Savolainen voitti ensimmäisenä suomalaisena U23-sarjan maailmanmestaruuden.

Vuoden sotilasvalmentajaksi valittiin kapteeni Tomi Aspholm Urheilukoulusta Kaartin jääkärirykmentistä. Aspholm on toimitut Urheilukoulun haulikkoampujien valmentajana vuosina 2004-2009, 2011-2015 ja 2016-2019. Lisäksi hän on toiminut menestyksekkäästi Puolustusvoimien haulikkoryhmän valmentaja vuodesta 2014 lähtien. Aspholmin valmennettava saavutti viime vuonna sotilaiden maailmankisoissa joukkuehopeaa ja henkilökohtaisessa kilpailussa 6. sijan. Lisäksi hän oli Lahden maailman cupissa 5., SM-kilpailuissa hopealla, EM-kilpailuissa 14. ja MM-kisoissa 16.

Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palveluksessa olevien urheilijoiden ja valmentajien kannustamiseksi valitaan vuoden sotilasurheilija, vuoden varusmiesurheilija ja vuoden sotilasvalmentaja. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön johtaman raadin valinnat ovat myös tunnustus valintavuoden aikana saavutetusta menestyksestä.

Lisäksi Pääesikunnan koulutusosasto on valinnut vuoden 2019 sotilasliikuttajaksi kapteeni Petteri Lepistön Karjalan Prikaatista. Lepistö on toiminut pitkään ja ansiokkaasti Karjalan prikaatin liikuntakasvatusupseerina. Työssään hän on vastannut Karjalan prikaatin henkilökunnan ja varusmiesten liikuntakoulutuksen sekä kilpailutoiminnan järjestämisestä ja kehittämisestä.

Vuoden 2019 sotilasurheilijoiden julkistamistilaisuudessa palkittiin myös seuraavat menestyjät:

 • Tasavallan presidenttien Kyösti Kallion, Urho Kekkonen, Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren lahjoittamat, useamman lajin perusteella laskettavat kiertopalkinnot voitti Kainuun Prikaati.
 • Kapteeni Pasi Nikkari, Kaartin jääkärirykmentti (sotilas-5-ottelu)
 • Fysioterapeutti Jussi Sihvonen, Porin Prikaati (sotilas-5-ottelu)
 • Ylimerivartija Kai Jahnsson, Vartiolentolaivue, Rajavartiolaitos (pistooliammunta)
 • ICT- erityisasiantuntija Timo Nyström, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (näkövammaisten ilmakivääriammunta)
 • Everstiluutnantti Marko Hirsimäki, Maavoimien esikunta (sotilas-5-ottelun eri tehtävät)
 • Kapteeni Petteri Lepistö, Karjalan Prikaati (ansioitunut liikuntakasvatusupseeri)

Suomen sotilasurheiluliiton Vaikutusta kenttään -palkinto jaettiin Jääkäriprikaatin Rovaniemen yksikön varusmiesten liikuntakerhotoiminnalle.

Lisäksi huomioitiin Puolustusvoimien liikunta-aliupseerin tehtävät jättävät henkilöt:

 • Kersantti Arttu Kangas, Porin Prikaati (kuulantyöntö)
 • Kersantti Tero Halmesmäki, Kaartin jääkärirykmentti (paini)
Haluatko painia?
 • Suomi
 • English
 • Haluatko painia?

  X

  Menu

  X