Painiliiton ohjeistus, huippu-urheiluyksikön tiedote lajiliitoille ja urheilijoille koskien kansainvälistä koronavirusepidemiaa

UWW:n tiedote 24.3.2020

OK:n tiedote 23.3.2020

OK:n tiedote 16.3.2020

Päivitetty 12.3. klo 16.45

Hallituksen ja THL:n suosituksen mukaisesti Painiliiton alainen kilpailutoiminta on keskeytetty 31.3.2020 asti tai kunnes toisin ohjeistetaan. Painiliitto suosittelee seuroille taukoa lajin leiritoiminnasta ja muusta ryhmätoiminnasta (valmentaja- ja tuomarikoulutus tms.) 31.3.2020 asti tai kunnes toisin ohjeistetaan. Myös lajiharjoittelusta pidättäytymistä suositellaan.

Kotimaan tapahtumien osalta tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja päätöksiä tehdään THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti.

Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti kaikkea ulkomaille matkustamista tulisi välttää. Tilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että kiellot ja rajoitukset liikkumisen suhteen muuttuvat jopa tunneissa, joten sairastumisen lisäksi on olemassa riski, että rajoituksien suhteen voi joutua tahtomattaan jäämään karanteeniin toiseen maahaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä paikalliseen viranomaiseen ennen päivystykseen hakeutumista. Toimi näin myös, jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön. 

Hengitystieinfektion yhteydessä painiharjoittelusta tulee ehdottomasti pidättäytyä.

*** *** ***

Painiliiton ohjeet koronaviruksen aiheuttamasta tartuntaepidemiasta.

Kotimaan tapahtumien osalta ( leirit, kotimaiset kilpailut) tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja päätöksiä tehdään THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti.

Seuroille  ei suositella tällä hetkellä matkustamista ulkomaille turnauksiin tai leireille. Tilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että kiellot ja rajoitukset liikkumisen suhteen muuttuvat jopa tunneissa, joten sairastumisen lisäksi on olemassa riski, että rajoituksien suhteen voi joutua tahtomattaan jäämään karanteeniin toiseen maahaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä paikalliseen viranomaiseen ennen päivystykseen hakeutumista. Toimi näin myös, jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön.

THL:n sivuilta löytyvät päivitetyt tiedot epidemia-alueesta. THL:n tiedotusta koronavirustilanteesta voi seurata täältä >>

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät uusimmat matkustustiedotteet. UM:n uusimmat matkustustiedotteet >>

*** *** ***

Olympiakomitean tiedote 11.3.2020

Koronaviruksen osalta noudatetaan viranomaisten suosituksia

Olympiakomitea noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan lajiliittoja kilpailu- ja leiritapahtumien järjestelyjen ja urheilijoiden liikkumisen suhteen koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa. Toistaiseksi Suomi on epidemian rajausvaiheessa. Covid-19 tartuntariski Suomessa on pieni eikä ihmisten maahantuloa tai kokoontumista urheilutapahtumiin rajoiteta.

Olympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. Siksi lähitulevaisuuden tilannetta, saati vaikutusta Tokion Olympialaisiin tai muihin suuriin urheilutapahtumiin on mahdotonta ennustaa. Olympiakomitea seuraa tilannetta ja päivittää ajantasaista tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista Internet-sivuillaan.

OK:n tiedote 10.3.2020 (päivitetty 11.3.)

UWW:n tiedote 4.3.2020

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. Siksi lähitulevaisuuden tilannetta, saati vaikutusta Tokion Olympialaisiin, on mahdoton ennustaa. Seuraamme tilannetta ja välitämme ajantasaista tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista urheilijoille.

Huippu-urheiluyksikön ja Olympiajoukkueen vastuuhenkilö asiassa on ylilääkäri Maarit Valtonen. Huippu-urheiluyksikön asiantuntijat ja lajiryhmävastaavat palvelevat lajeja ja urheilijoita asiaan liittyvissä kysymyksissä.

Tilannekatsaus 28.2.

THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla. Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa (80%) virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Kiinassa sairastuneista noin 45 000 potilaasta vain 8 % oli 20-29 vuotiaita. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet hyvin harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla. Heille koronavirustartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Uusi koronavirus tarttuu pääasiallisesti lähikontaktissa pisaroiden välityksellä. Urheilijoilla voi esiintyä normaalia väestöä useammin hengitystieinfektioita, mutta urheilija ei ole muita saman ikäisiä nuoria alttiimpi vaikealle taudinkuvalle kuten keuhkokuumeelle.

Kansainvälinen Olympiakomitea tekee asiassa yhteistyötä Maailman terveysjärjetön (WHO) kanssa ja informoi Suomen Olympiakomiteaa tilanteen kehittymisestä. KOK:n tänään lähettämän informaation mukaan tilanne ei tällä hetkellä anna aihetta muuttaa suunnitelmia Tokion olympiakisojen järjestämisestä heinä-elokuussa. KOK seuraa tilannetta päivittäin ja tiedottaa muutoksista välittömästi.

Matkustussuositukset 28.2.

Suomalaisten matkustamista ei toistaiseksi rajoiteta koronaviruksen takia eikä mahdollinen tartunta estä pääsyä takaisin Suomeen. Manner-Kiinaan matkustamista ei toistaiseksi suositella. Muille epidemia-alueille matkustamisessa on hyvä käyttää erityistä harkintaa. Riski sairastua hengitystieinfektioon on tällöin suurempi, mutta terveydellinen riski on epätodennäköinen. Matkustamiseen liittyvä riski urheilijalle on joutua eristykseen, mikäli samalla lennolla, samassa hotellissa tai samalla alueella havaitaan koronavirusepäilyjä.

Ulkoministeriön verkkosivuilta löydät uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Noudata matkustaessa normaalia varovaisuutta ja huolellista käsihygieniaa. Vältä sairastuneita ja väkijoukkoja mahdollisuuden mukaan. Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

 • Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

THL:n tiedotusta  koronavirustilanteesta voi seurata tästä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Haluatko painia?
 • Suomi
 • English
 • Haluatko painia?

  X

  Menu

  X